بعد از پاندمی شدن ویروس کرونا یا کوید 19 و درگیر شدن تمامی دنیا با این ویروس کشنده، بسیاری از کشورهای جهان اقدام به ساخت واکسن کرونا کرده اند، در این مقاله به بررسی مهم ترین واکسن ها کرونا در جهان و ایران و بررسی تاثیر آن ها خواهیم پرداخت.

یک واکسن چگونه کار می کند؟

به طور سنتی، واکسن ‌ها مولکول ‌های ویروسی مرده یا ضعیف ‌شده‌ای هستند که به عنوان آنتی ‌ژن شناخته می‌شوند و گلبول ‌های سفید دفاعی در سیستم ایمنی بدن را تحریک می‌کنند تا آنتی ‌بادی‌هایی ایجاد کنند که به ویروس متصل شده و آن را خنثی می‌کنند.

چهار نوع اصلی واکسن معمولی وجود دارد:

واکسن های زنده از شکل ضعیف شده ویروس برای ایجاد آنتی بادی استفاده می کنند.

واکسن های غیرفعال از نسخه مرده ویروس استفاده می کنند.

واکسن های توکسوئید از سموم ساخته شده توسط ویروس برای ایجاد مصونیت نسبت به بخشی از ویروس که باعث بیماری می شود استفاده می کنند. واکسن های زیرواحد، نوترکیب، پلی ساکارید و کونژوگه از پروتئین یا سایر قطعات ویروس استفاده می کنند.

همچنین انواع مختلفی از واکسن ها وجود دارد که از مواد ژنتیکی ویروس – DNA یا RNA – برای تحریک بدن برای ایجاد آنتی بادی استفاده می کنند. واکسن‌های غول دارویی ایالات متحده فایزر و شرکت آلمانی شریک BioNTech  و مدرنا مستقر در ایالات متحده مبتنی بر ژنتیک هستند. هیچ واکسنی از این نوع تا قبل از همه گیری کووید-19 برای استفاده تجاری در انسان تایید نشده بود. علاوه بر این، برخی از واکسن‌های کووید-19 برای تحریک پاسخ ایمنی به ناقل‌های ویروسی یا نسخه‌های اصلاح‌شده یک ویروس دیگر متکی هستند. چندین واکسن تایید شده COVID-19 از ناقل های ویروسی استفاده می کنند، مانند واکسن دانشگاه آکسفورد و شرکت بریتانیایی-سوئدی  آسترازنکا.

هنگامی که بیشتر یک جمعیت واکسینه شده اند و نسبت به یک بیماری خاص مصون هستند، حتی کسانی که مصون نیستند محافظت شده در نظر گرفته می شوند زیرا احتمال شیوع کم است. این به عنوان ایمنی گله ای شناخته می شود. آبله مرغان، سرخک، اوریون و فلج اطفال نمونه ‌هایی از بیماری‌هایی هستند که ایالات متحده به دلیل واکسن‌ها به مصونیت گله ‌ای برای آنها دست یافته است. دانشمندان در مورد اینکه چه تعداد از یک جمعیت باید دارای آنتی بادی COVID-19 برای جلوگیری از شیوع جدید باشند، اختلاف نظر دارند، با تخمین ها از کمتر از نیم تا بیش از 80 درصد. برخی از کارشناسان معتقدند که ایمنی گله ای برای این ویروس کرونا دست نیافتنی است.

معرفی انواع واکسن های کرونا در ایران و جهان

انواع واکسن های کرونا در دنیا

Pfizer-BioNTech واکسن فایزر

Pfizer-BioNTech اولین واکسن COVID-19 بود که تأییدیه کامل سازمان غذا و داروی آمریکا FDA)) را برای افراد 16 ساله و بالاتر در آگوست 2021 دریافت کرد. همچنین این اولین واکسن COVID-19 بود که مجوز استفاده اضطراری FDA (EUA) را دریافت کرد. در دسامبر 2020، پس از اینکه شرکت گزارش داد واکسن آن در پیشگیری از بیماری های علامت دار بسیار موثر است. این یک واکسن RNA پیام رسان mRNA)) است که از فناوری نسبتاً جدیدی استفاده می کند. این واکسن باید در دمای فریزر نگهداری شود که می تواند توزیع آن را نسبت به سایر واکسن ها دشوارتر کند.

 

وضعیت: برای سنین 16 سال و بالاتر در ایالات متحده، با EUA برای سنین 5-15 سال، و در کشورهای دیگر، از جمله در اتحادیه اروپا تحت نام Comirnaty))، برای گروه های سنی مشخص تایید شده است. CDC دوز تقویت کننده واکسن Pfizer-BioNTech را برای افراد 65 سال به بالا، ساکنان مراکز مراقبت طولانی مدت، و افراد 18 تا 64 ساله با بیماری های زمینه ای یا افرادی که کارشان ممکن است آنها را در معرض خطر بیشتر در معرض ابتلا به کرونا قرار دهد توصیه می کند. . گروه دوم ممکن است شامل کارکنان مراقبت های بهداشتی، معلمان و دیگران باشد. افراد مبتلا به برخی شرایط تضعیف کننده سیستم ایمنی می توانند دوز سوم واکسن Pfizer-BioNTech یا Moderna را دریافت کنند تا بتوانند پس از دو دوز به سطحی از ایمنی برسند که قادر به رسیدن به آن نبودند. در ماه اکتبر، CDC دستورالعمل‌های موقت دیگری را صادر کرد که می‌گوید افرادی با نقص ایمنی متوسط ​​و شدید که واکسن mRNA را دریافت کرده‌اند و 18 سال به بالا هستند، ممکن است دوز تقویت‌کننده هر واکسن کووید-19 را حداقل شش ماه پس از مصرف سوم دریافت کنند.

مقدار مصرف: دو واکسن به فاصله 21 روز. دو هفته پس از تزریق دوم کاملاً مؤثر است. دوزهای تقویت کننده تک شات را می توان برای افرادی که حداقل شش ماه پس از تکمیل دوزهای اولیه واجد شرایط هستند، تجویز کرد. از آنجایی که Pfizer-BioNTech می‌گوید داده‌هایش نشان می‌دهد که دوز کوچک‌تر پاسخ ایمنی قوی در کودکان ایجاد می‌کند، دو دوز 10 میکروگرمی برای کودکان 5 تا 11 ساله کوچک‌تر از دو دوز 30 میکروگرمی است که به نوجوانان و بزرگسالان داده می‌شود.

عوارض جانبی رایج: لرز، سردرد، درد، خستگی و/یا قرمزی و تورم در محل تزریق، که همه آنها معمولاً در طی یک یا دو روز استراحت، هیدراتاسیون و داروهایی مانند استامینوفن برطرف می‌شوند. در موارد نادر به نظر می رسد که واکسن باعث آنافیلاکسی می شود، واکنش شدیدی که با اپی نفرین قابل درمان است. (دارو در Epipens®). به همین دلیل، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری CDC از سایت‌های واکسیناسیون می‌خواهد که همه افراد را به مدت 15 دقیقه پس از واکسن کووید-19 و در صورت داشتن سابقه آلرژی شدید به مدت 30 دقیقه تحت نظر داشته باشند. اثر بخشی این واکسن 95 تا 100 درصد می باشد.

واکسن مدرنا

واکسن مدرنا در دسامبر 2020، حدود یک هفته پس از واکسن فایزر، برای استفاده اضطراری در ایالات متحده مجاز شد. مدرنا از فناوری mRNA مشابه فایزر استفاده می کند و کارایی مشابهی در پیشگیری از بیماری های علامت دار دارد. همچنین باید در دمای سطح فریزر نگهداری شود. در اواسط ماه اوت، FDA دوز سوم واکسن مدرنا را برای برخی از افراد دارای نقص ایمنی، از جمله دریافت‌کنندگان پیوند عضو جامد و کسانی که دارای شرایطی هستند که به آنها توانایی مقابله با عفونت ‌ها و سایر بیماری‌ها را کاهش می‌دهد، تأیید کرد.

وضعیت: استفاده اضطراری در ایالات متحده برای واکسن، و همچنین برای تقویت کننده نیم دوز برای افراد 65 سال و بالاتر، و افراد جوانتر که شرایط پزشکی یا مشاغلی دارند که آنها را در معرض خطر بالا قرار می دهد، پیروی از همان پروتکلی که CDC توصیه می کند. دریافت کنندگان واکسن فایزر افراد مبتلا به برخی شرایط تضعیف کننده سیستم ایمنی می توانند دوز سوم واکسن Pfizer-BioNTech یا مدرنا را دریافت کنند تا بتوانند پس از دو دوز به سطحی از ایمنی برسند که قادر به رسیدن به آن نبودند. در ماه اکتبر، CDC دستورالعمل‌های موقت دیگری را صادر کرد که می‌گوید افرادی با نقص ایمنی متوسط ​​و شدید که واکسن mRNA را دریافت کرده‌اند، و 18 سال به بالا هستند، ممکن است دوز تقویت‌کننده هر واکسن کووید-19 را حداقل شش ماه پس از مصرف سوم دریافت کنند.

بزرگسالان 18 سال و بالاتر توصیه می شود. در حالی که این واکسن هنوز برای کودکان در دسترس نیست، این شرکت می‌گوید که واکسن آن محافظت قوی برای کودکان 12 ساله ایجاد می‌کند.

مقدار مصرف: دو واکسن به فاصله 28 روز. دو هفته پس از دوز دوم کاملاً مؤثر است.

عوارض جانبی رایج: مشابه فایزر، عوارض جانبی می تواند شامل لرز، سردرد، درد، خستگی و/یا قرمزی و تورم در محل تزریق باشد که عموماً همه آنها ظرف یک یا دو روز برطرف می شوند. در موارد نادر، به نظر می‌رسد واکسن‌های mRNA باعث آنافیلاکسی می‌شوند، واکنش شدیدی که با اپی نفرین (داروی موجود در Epipens®) قابل درمان است. به همین دلیل، CDC از سایت‌های واکسیناسیون می‌خواهد که همه افراد را به مدت 15 دقیقه پس از واکسن کووید-19 و در صورت داشتن سابقه آلرژی شدید به مدت 30 دقیقه تحت نظر داشته باشند. تاثیر این واکسن 94.1 درصد می باشد.

جانسون و جانسون

FDA در فوریه، 70 روز پس از فایزر و مدرنا، EUA را برای واکسن جانسون و جانسون اعطا کرد. برخلاف واکسن‌های mRNA، این واکسن حامل یا ناقل ویروس است. می توان آن را در دمای معمولی یخچال نگهداری کرد و چون تنها به یک شات نیاز دارد، توزیع و مدیریت آن آسان تر است.

استفاده اضطراری در ایالات متحده برای واکسن، و همچنین برای یک تقویت کننده برای همه بزرگسالان 18 سال و بالاتر، که باید حداقل دو ماه پس از دوز اولیه داده شود. دستورالعمل‌های موقت CDC توصیه می‌کند که افراد دارای نقص ایمنی متوسط ​​و شدید که یک دوز واکسن جانسون و جانسون دریافت کرده‌اند، دوز دوم واکسن mRNA یا J&J را حداقل دو ماه پس از تزریق اولیه دریافت کنند.

بزرگسالان 18 سال و بالاتر توصیه می شود. در حالی که این واکسن هنوز برای کودکان در دسترس نیست، این شرکت می‌گوید که واکسن آن محافظت قوی برای کودکان 12 ساله ایجاد می‌کند.

مقدار مصرف: تک دوز. دو هفته پس از واکسیناسیون کاملا موثر است.

 

عوارض جانبی رایج: خستگی، سردرد تب، درد محل تزریق، یا میالژی (درد در یک عضله یا گروهی از عضلات) که عموماً همه آنها ظرف یک یا دو روز برطرف می‌شوند. بر اساس گزارش FDA که در اواخر فوریه منتشر شد، این عوارض جانبی به طور قابل توجهی نسبت به واکسن‌های فایزر و مدرنا داشته است. به گفته این شرکت، هیچ کس در آزمایشات بالینی واکسن دچار واکنش آلرژیک نشده است. تاثیر این واکسن 72 تا 86 درصد می باشد.

 

واکسن نووواکس

این واکسن در آزمایشات بالینی بسیار مؤثر است. واکسن نوواکس یک مکمل پروتئینی است. ساخت آن نسبت به سایر واکسن‌ها ساده ‌تر است و می‌توان آن را در یخچال نگهداری کرد و توزیع آن را آسان‌تر می‌کند. نوواکس واکسن خود را در ترکیب با واکسن آنفلوانزا با نتایج مثبت مورد مطالعه قرار داده است.

وضعیت: در حال حاضر در ایالات متحده موجود نیست، اما ممکن است در اواخر سال جاری و اوایل سال آینده در چندین کشور دیگر در دسترس قرار گیرد.

مقدار مصرف: 2 دوز به فاصله سه هفته

عوارض جانبی رایج: حساسیت محل تزریق، خستگی، سردرد، درد عضلانی.

این واکسن 90٪ در برابر عفونت های تایید شده آزمایشگاهی و علامت دار و 100٪ در برابر بیماری های متوسط ​​و شدید در نتایج کارآزمایی فاز 3 که در بیانیه شرکت در ماه ژوئن منتشر شد، موثر است.

انواع واکسن کرونا

واکسن های کرونا در ایران

واکسن آسترازنکا

این واکسن که در حال حاضر در بریتانیا و سایر کشورها توزیع می‌شود، به دلیل قیمت پایین‌تر از برخی از رقبای خود متمایز می‌شود – ساخت آن در هر دوز ارزان‌تر است و در حالی که برخی از واکسن‌های دیگر باید به صورت منجمد نگهداری شوند، این واکسن می‌تواند حداقل به مدت شش ماه در یخچال معمولی نگهداری شود که توزیع آن را آسان تر می کند.

توصیه شده برای: بزرگسالان 18 سال و بالاتر

مقدار مصرف: دو نوبت، به فاصله 4 تا 12 هفته

عوارض جانبی رایج: حساسیت، درد، گرمی، قرمزی، خارش، تورم یا کبودی در محل تزریق که همه اینها معمولاً ظرف یک یا دو روز برطرف می‌شوند.

عوارض جانبی نادر: برخی از کشورها به طور موقت استفاده از این واکسن را در ماه مارس پس از ایجاد لخته شدن خون در تعداد کمی از دریافت کنندگان و مرگ برخی از آنها متوقف کردند.

تاثیر این واکسن از 76 تا 85 درصد می باشد.

 

واکسن چینی سینوفارم

BBIBP در چین واکسن BBIBP-CorV COVID-19 Sinopharm را توسعه داده است. از بین واکسن‌های کووید-۱۹ که شرکت ‌های چینی تولید کرده‌اند، BBIBP-CorV اولین واکسنی است که WHO برای استفاده در برابر ویروس SARS-CoV-2 مجوز داده است.

واکسن سینوفارم حاوی SARS-CoV-2 است که تحت درمان با یک ماده شیمیایی به نام بتا پروپیولاکتون قرار گرفته است. این ماده شیمیایی به مواد ژنتیکی ویروس متصل می شود و از تکثیر آن و ایجاد COVID-19 جلوگیری می کند. این واکسن همچنین حاوی یک ادجوانت به شکل هیدروکسید آلومینیوم است. ادجوانت ها به تقویت پاسخ ایمنی بدن به واکسن ها کمک می کنند.

هنگامی که فردی واکسن را دریافت می کند، سیستم ایمنی بدن او ویروس غیرفعال شده را به عنوان خارجی شناسایی می کند و آنتی بادی هایی علیه آن می سازد. اگر فرد واکسینه شده متعاقباً با SARS-CoV-2 تماس پیدا کند، سیستم ایمنی بدن او یک پاسخ ایمنی علیه آن ایجاد می کند.

WHO واکسن سینوفارم را برای افراد 18 ساله و بالاتر با فاصله 3 تا 4 هفته بین دو دوز توصیه می کند. آژانس جهانی بهداشت کارایی کلی واکسن را حدود 78 درصد تخمین می زند، اگرچه اشاره می کند که داده های آزمایشی برای بزرگسالان بالای 60 سال وجود ندارد.

 

واکسن اسپوتنیک V

اسپوتنیک وی که به طور رسمی با نام Gam-COVID-Vac شناخته می شود، یک واکسن مبتنی بر آدنوویروس است که توسط مرکز ملی اپیدمیولوژی و میکروبیولوژی Gamaleya ایجاد شده است.

اسپوتنیک وی از نسخه اصلاح شده دو آدنوویروس مختلف برای ایجاد مصونیت در برابر SARS-CoV-2، ویروسی که باعث COVID-19 می شود، استفاده می کند. آدنوویروس‌ها باعث بیماری‌های تنفسی مانند آنفولانزا می‌شوند و بیش از 60 نوع وجود دارد.

مشابه سایر واکسن ها مانند فایزر، اسپوتنیک وی در دو دوز با فاصله 21 روز تجویز می شود. بر اساس نتایج آزمایش‌های بالینی ۲۰۲۱، اسپوتنیک V تا ۹۱.۸ درصد در پیشگیری از کرونا مؤثر است.

 

واکسن کووبرکت

واکسن کووبرکت اولین واکسن ایرانی است که پس از انجام آزمایشات و کارآزمایی های بالینی مجوزهای لازم را دریافت کرده است. واکسن برکت توسط شرکت شفا فارمد وابسته به ستاد اجرایی امام تولید شده است. واکسن برکت از نوع ویروس غیر فعال می باشد. واکسن کووبرکت مجوزهای اضطراری را برای تزریق دریافت کرده است. بنا به ادعای شرکت شفا فارمد تاثیر واکسن کرونا برکت بالای 90 درصد می باشد

 

واکسن کووپارس

واکسن کووپارس توسط موسسه سرم سازی رازی تولید شده است. واکسن کووپارس بر پایه پروتئین نو ترکیب اسپایک 2- SARS-COV ساخته و از دو بخش آنتی ژن و ادجوانت در سه دوز (تزریقی- استنشاقی، دو دوز اول واکسن به صورت عضلانی و دوز سوم به صورت استنشاقی در روز ۵۱ به داوطلبان تزریق می‌شود. واکسن کووپارس تمامی مراحل لازم را برای تزریق عمومی به دست آورده است.

 

واکسن فخراوک

واکسن فخراوک یا واکسن شهید فخری زاده یا سپند محصولی از شرکت میلاد دارو نور است که از نوع ویروس غیر فعال می باشد. واکسن فخراوک طی دو دوز به افراد با فاصله 4 هفته ای تزریق می شود.

 

واکسن سینا ژن

واکسن سینا ژن اولین واکسن ساخته شده توسط بخش خصوصی در ایران می باشد که بر اساس تحقیقات مشترک با کشور استرالیا تولید شده است. واکسن سینا ژن دو دوز و به فاصله 21 روز تزریق می شود. ترکیب واکسن سینا ژن بر اساس اثربخشی واکسن نوترکیب با پروتئین اسپایک ویروس 2-SARS-COV  اسپایکوژن است.

 

سایر واکسن ها

سایر واکسن هایی نظیر نورا، اسوید و MRNA است که در مرحله آزمایش های اولیه می باشد و هنوز به مرحله تزریق عمومی نرسیده اند.

4.5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

محصولات مرتبط

Instagram
Pinterest
YouTube
LinkedIn
فهرست
Call Now Button